De Griekse Leugen


Twee dagen na de toekomstkeuze in Griekenland tonen de  Frontal21-Auteuren aan, hoe het tot de zwaarste crisis van de euro-streek kon komen. Het tweede Kanaal van de Duitse documentatie van de Televisie toont een beleid gebaseerd op wensgedachten en Ignorant is gebouwd, die Griekenland in de afgrond voert - en de Duitse burgers systematisch bedriegt en beliegt. Voor de documentaire waren de auteurs in Griekenland op pad en  spraken met de verliezers en de winnaars van de crisis.

van M. Haselrieder, K. Hinterleitner en R. Laska

Zoals steeds bedroog de Politiek zichzelf en het Publiek. Reeds tijdens de toetreding aan de euro werden de critici monddood gemaakt. Politieke Romantiek was nog belangrijker is dan het economische verstand, zoals Fritte Bolkestein zei. De vroegere commissaris van de Europese Unie rekent in de documentatie met het Duitse en het Brusselse beleid af. Een hooggeplaatste Insider van de raad van de Europese Unie van controle bevestigt: Velen hadden op dat ogenblik al geweten dat Griekenland nooit in de euro zou hebben opgenomen mogen worden, maar dat wilde NIEMAND horen.
De financiële hulp komt niet aan

Miljarden zijn ondertussen naar Griekenland gepompt. Maar bij de Grieken komt het geld niet aan. De textielonderneming van Cecile Varvaressos in het noorden van het land krijgt bijvoorbeeld geen kredieten meer. De bureaucratie en het nepotisme zijn nog in het gehele land volop aanwezig. En de harde opgaven van de Europese Unie helpen niet -- in het tegendeel: „Het besparingendictaat is precies de verkeerde manier. Hier wordt elke kans aan het land ontnomen, om zichzelf op te richten „, zegt de directeur van het Hamburgi instituut voor wereldeconomie, Thomas Straubhaar.
Het stort Griekenland steeds meer dieper in de ellende. Met een sociale arbeider waren de verslaggevers in de armenwijken van Athene op pad: Steeds meer mensen verliezen hun banen, verarmen en de staat kan hen niet meer helpen. Sinds het begin van de crisis moeten vele moeders hun kinderen in een Tehuis brengen, omdat zij hen niet kunnen langer voeden.

Rijke Grieken betalen geen belastingen

Tegelijkertijd betalen de rijke Grieken nog altijd geen belastingen. De auteurs ontmoetten het hoofd van een Redersfamilie. Voor de val van zijn land maakt de multimiljonair de Griekse Politiek en de bureaucratie verantwoordelijk. Aan een corrupte staat wil hij geen belastingen betalen. „Of u zou uw geld aan Al Capone geven? „, vraagt de Reder.
In de crisis had Kanselier Merkel steeds weer geprobeerd, het Griekse probleem te bagatelliseren. Maar is duidelijk nu: De Duitse belastingbetaler draagt de grootste risico's. De vroegere voorzitter van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, spreekt in de documentaire van de grootste crisis sinds de Tweede Wereld Oorlog en doet  een beroep aan de Politiek eindelijk  eens om oplossingen te vinden.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar