Uit betrouwbare Bron


U kent die berichten wel, onze redactie heeft uit betrouwbare bron vernomen dat…………vervolgens krijgen we een warrig verhaal van horen zeggen, waarbij men niet schroomt om te citeren uit collega/concurrerende media en dat heet dan nieuwsgaring en noemt men het objectieve informatie aan de lezers/kijkers.

Het neemt soms bizarre vormen aan, de Televaag bericht dan, dat men in Elsje van Vier, vernomen heeft, dat die een berichtje hadden van OnTrouw, welke van een zeer betrouwbare bron uit het Altijd Dageraad heeft geciteerd, welke weer in de wandelgangen een gerucht zou hebben opgevangen, dat Jan Jaap iets zou hebben gelekt tegen de Tovenaarsleerling van de Niet Onze Stichting en dat noemt men dan journalistiek.

Hoe betrouwbaar is dan hun berichtgeving, want ook al te vaak kopt men met chocolade letters dat er een schandaal is, om vervolgens 2 dagen later ergens in het binnenkatern, te melden dat helaas de eerdere informatie abusievelijk een foutje bevatte.

Recent zagen we het fenomeen dat er een filmpje op You-tube een ware media hype veroorzaakte en alle pappagaaien van de nieuwsmedia het groots brachten, één meisje werd voor de ogen van andere jonge toeschouwers verkracht, op ieder net en alle media was het hot nieuws, logen kwamen erbij, politie intervieuws enz.

Achteraf bleek het in scene gezet door een stel pubers, maar het geeft de betrouwbaarheid van de informatieverstrekking wel even perfect aan, de bron was betrouwbaar You-tube !! en allen renden achter de “waarheid” aan tot de zeepbel uiteenspatte en het niet meer was dan een onsmakelijke puber grap.

Hetzelfde zien we bij de “verslaggever ter plekke” de journalist met microfoon in beeld, die dan verteld dat hij/zij niets te vertellen heeft, omdat er geen mens wilde reageren, maar men toch wat mensen eerder op de dag wist te interviewen, vervolgens krijgen we dan beelden van mensen die zeggen dat ze van de buurman/vrouw of van Pietje c.q. Klaasje hadden gehoord dat…………….dus VAN HOREN ZEGGEN en dat noemt men nieuws uit betrouwbare bron.

Het is maar dat u het weet, maar dat is nog niet alles, ook verslaggeving vanuit zogenaamde oorlogsgebieden neemt bizarre vormen aan, ergens staat dan een journalist met cameraman in een “setting” (dat is jargon voor een passende omgeving) kond te doen over de verschrikkingen die zich 50 tot soms wel 100 kmverderop afspeelt, dat is zo ongeveer verslag doen vanuit Groningen over wat er gebeurt in de Randstad.

Dus men vraagt dan aan nieuwsgierige Groningers ter plekke wat ze vinden van de ellende in de Randstad, u zult begrijpen dat dit uiterst betrouwbare informatie is die men u op deze manier voorschotelt, als zijnde betrouwbare bronnen.

Waarna in de studio tijdens één van de vele pappagaaien programma’s, of kakelende kippen zonder kop items, er een “deskundige” opduikt die via twitter, facebook, en al die andere zeer betrouwbare bronnen zijn/haar licht laat schijnen over de problematiek ter plekke, het is al voldoende als je in het betreffende land een paar jaar hebt gewoond en graag aanschuift bij Pauwel en Wauwel of Knabbel en Babbel, smullen geblazen mensen, u krijgt keiharde desinformatie, maar daarvoor betalen we dan ook die enorme subsidies.

Mocht u weer eens zo’n bericht lezen uit betrouwbare bron, of weer eens een journalist horen blaten dat hij de mening weet van DE Amerikaan, De Griek, De Fransman of citeert uit zogenaamde bron uit welingelichte kring, realiseer u dan ook eens dat het zogenaamde “lekken” ook stemmingmakerij is, zorgen dat iets uitlekt, kan zeer goed werken om de anderen onder druk te zetten en de journalist eet graag hapklare brokken en voedert het grote publiek met zijn “bron” kortom u leest dan gebakken lucht vanuit de media klucht.

Nieuws is entertainment geworden, verslaggevers zijn veelal niet meer dan papagaaien die elkaar interviewen voor het hek van het Kotshuis, het Torentje en zich laten voeden door lekkende belanghebbenden, liefst van eigen smaak en politiekekleur, één Twitter van Geert Wilders van 8 woorden is genoeg voor een compleet hoofdartikel in menig krant.



Tidak ada komentar:

Posting Komentar