Geketende Vrijheid


Vaak kom je tijdens een discussie het woord vrijheid tegen, zoals ook de EU schermt met vrijheid, of de VS zichzelf beschouwt als de bakermat van The home of the brave and free via hun aanbeden grondwet, blijkt vrijheid niet voor iedereen dezelfde betekenis/waarde te hebben.

Het begrip van vrijheid is een subjectief gegeven, we willen allemaal een zekere mate van vrijheid, maar bestaat vrijheid in de ware zin van het woord wel, of roepen we iets zonder dat we beseffen dat vrijheid voor iedereen anders kan zijn en als we dan roepen dat we democratisch onze vrijheid hebben verworven, kan ik niet anders dan constateren dat uw vrijheid niet de mijne hoeft te zijn en vrijheid per definitie van een meerderheid is de onvrijheid voor een minderheid.

Laten we eens onze vrijheid van meningsuiting nemen, u en ik menen terecht dat we vrij moeten zijn in het verwoorden van onze mening, maar die mening kan haaks staan op de mening of beleving van een ander en dan kan onze mening conflicterend zijn of zelfs ineens strafbaar omdat de regelgeving ons in de loop der jaren de vrijheid heeft ontnomen.

Basaal wil IEDER mens vrij zijn, maar die vrijheid is door onze strak georganiseerde samenleving op alle mogelijke manieren beperkt/ingeperkt in wetten en regelgeving, u kunt het zelf wel anders willen, maar dan bent u al snel in overtreding, loopt tegen regels aan die u beperken in uw vrijheid.

Laten we beginnen met het fenomeen werk en inkomen, hoe u het wendt of keert, zodra u op wat voor manier dan ook een inkomen wilt genereren, ongeacht of u voor een loon of als zelfstandige ondernemer wilt werken, wordt u geacht zich aan regels te houden die u NIET heeft gewenst, maar die u wel worden opgelegd.

Uw inkomen wordt belast en die belastingen en heffingen komen voort uit het simpele feit dat toen wij als samenleving de ruilhandel achter ons lieten we geconfronteerd werden met het fenomeen algemeen NUT, u en ik moeten betalen voor zaken die ONS persoonlijk niet interesseren, maar die de meerderheid, via vakbonden, politiek ons opleggen, zelfs als u zou willen aangeven NIET gebruik te willen maken van enige voorziening, dan toch MOET u betalen.

Ook hoelang u mag/kan/moet werken is vastgelegd, bent u ondernemer dan eist men van u dat u zich houdt aan de geldende opening en sluitingsregels, maar ook hoe u met uw personeel omgaat, wat u wel en niet mag, opslag, vervoer kortom alles is vastgelegd, dus hoezo vrijheid.

Uw woning kunt u huren, maar dan kijkt men naar uw inkomen, vervolgens krijgt u regels opgelegd waaraan u moet voldoen voordat u in aanmerking komt voor een woning en in het huurcontract kunt u allerhande zaken vinden die uw vrijheid beperken, ongeacht van wie u huurt, bij koop is het vaak nog gekker, uw grond is op naam eigendom, maar als de staat meent dat uw grond/woning moet wijken voor het algemeen nut, kunt het schudden.

Wilt u wat verbouwen, dan zijn er regels, voorwaarden en eisen waaraan u moet voldoen, ook bij gewoon bouwen bent u verplicht aan eisen zoals uiterlijk, hoogte, breedte en diepte te voldoen, dus gewoon van wat stenen/hout en glas uw eigen woning bouwen is een onmogelijke wens, of u moet geluk hebben in een vrij gebied voor experimentele bouw terecht te komen.

U krijgt kinderen, dan maakt u graag de keuze wat en waar het kind naar school gaat en leert, jammer ook daar bent u slechtst beperkt vrij in en als u meent het zelf beter te kunnen en uw kinderen niet bloot wil stellen aan de hersenspoeling van hokjesdenken, dan komt de leerplicht wet u corrigeren en loopt u kans op een vette boete.

U mag uw kind(eren) niet thuis houden of vervroegd meenemen op vakantie, u moet zich schikken naar de school en de wettig vastgelegde vrije dagen, vreemd genoeg kunnen scholen wel weer straffeloos uw kroost naar huis sturen omdat het de school zo uitkomt, niemand vraagt u of u dat wel kunt combineren met uw werk, mooi hé uw vrijheid.

Komt er iemand aan uw spullen, breekt in of bedreigd u of uw gezin, dan mag u NIET uzelf verdedigen, want het geweldsmonopolie ligt bij de overheid en uiteraard de crimineel, u bent niet gerechtigd uw eigendommen of gezin middels passend geweld te verdedigen.

Wilt u een politieke beweging oprichten en aan de verkiezingen meedoen, dan heeft men alvast een mooie drempel ingebouwd, u moet zich inschrijven, een notaris inschakelen voor de oprichtingsakte, geld storten en eenmaal die hobbel genomen, dan moet u in alle kiesdistricten voldoende steunverklaringen binnen halen en de kiesdrempel halen, ook daarin liggen dus hobbels om uw vrijheid van keuze en deelname te beperken.

U ziet waar bent u dan vrij in, uw en mijn vrijheid zijn ingeperkt alsof we vee zijn dat in megastallen gehuisvest wordt en waar de toezichthouders en regenten een welhaast een verstikkende deken van regels en wetten heeft opgelegd die dan eufemistisch democratische besluiten worden genoemd, net zo democratisch als uw Koningshuis of de EU is, die u nimmer heeft gekozen, maar wel cadeau heeft gekregen en de rekening mag betalen.

Ga eens een natuurgebied in en u struikelt over de borden “verboden toegang”, ondanks dat ook u meebetaalde voor die gebieden, ik zwijg nog maar over de ongeschreven wetten en regels, maar als u ’s nachts over een lege snelweg rijdt en uw gaspedaal wat te luchthartig intrapt, bent u bijna gegarandeerd uw rijbewijs kwijt.

Men vertelt u dat u in een democratie in vrijheid leeft, u heeft die boodschap met de paplepel ingegoten gekregen, men maakt u wijs dat zonder deze regels er chaos en anarchie zou ontstaan en dat uw bestuurders het beste met u voor hebben, maar dat ze niet naar het individu kijken maar naar de samenleving als geheel en is dus het collectief boven het individu gesteld.

Ga eens met een eenvoudige hengel aan de waterkant zitten, ineens blijkt dat water eigendom van de staat, het waterschap, de provincie of gemeente te zijn, de vis die er vrolijk vrij in zwemt weet niet eens dat hij eigendom is, maar als u hem eruit wilt halen zonder vergunning in de vorm van een visakte bent u al een kleine crimineel, goedendag vrijheid.

Plant een mooie boom in uw eigen tuin, hij groeit en groeit en ineens is die boom zo groot dat u er last van heeft, u denkt ik hak hem om en maak er openhaardhout van, mis, die boom van u is ineens een gezichtsbepalende boom en uw eigendom is ineens onderhavig aan vreemde wetten die uw eigen bezit onteigenen en gemeenschapsbezit maken, waarvoor u een vergunning moet vragen om het te verwijderen, is dat onze beroemde vrijheid.

Ik heb u voldoende stof tot nadenken gegeven, bent u daadwerkelijk vrij, of bent u net als ik niet meer dan een radertje, of een minuscuul schroefje in het systeem en is alles wat u heeft aangeleerd over democratie en vrijheid niet meer dan een fabel, een soort van zoethoudertje waarmee men u heeft geknecht in een keurslijf om een perfide systeem in stand te houden waar menig totalitaire staat jaloers op zou zijn, want onze vrijheid is een schijnwereld.

In een volgend deel zal ik ingaan op hoe ik echte vrijheid zie, maar wil u ook opmerkzaam maken op een eerdere column in 2010 Dwalend in religieuze waan bedreigt ons democratisch bestaan

Tidak ada komentar:

Posting Komentar