Waar blijft het geld ?!


U en ik betalen belastingen en heffingen, dit omdat een land nu eenmaal geld kost, de infrastructuur, politie, justitie, wet en regelgeving en de controle erop, onderwijs, ach alles wat we zo normaal zijn gaan vinden in een rechtsstaat en een “democratie”

Tegenwoordig worden we dood gegooid met kreten als broekriem aanhalen, overheidstekorten, bankencrisis en dat er meer en meer mensen afhankelijk zijn geworden van een uitkering wegens werkenloosheid, handicap, ziekte enz. en niet te vergeten de bijdragen een het monster nooit genoeg genaamd de EU en straks de ESM.

U zult zelden lezen dat men snijdt in eigen vlees, okay de kamer heeft de wachtgeld regeling ingekort, waardoor politici ineens besluiten voor het ingaan van deze “besparing” maar alvast uit de kamer te vertrekken met mooie kreten als plaats maken voor nieuw fris geluid, men heeft al lang genoeg het land “gediend” of “verantwoordelijkheid” gedragen, de enige waarheid is dat men nog even van de oude riante regeling wil profiteren en cashen.

Ook zal u het niet ontgaan zijn dat meglanome ingezette projecten gewoon doorgaan, zowel op landelijk, als provinciaal en lokaal niveau, de prachtigste gemeentehuizen, brandweerkazernes, fly-overs, ondertunnelingen of nog meer braakliggende industrie terreinen, metro’s, stations, welke nimmer soberder maar juist extravaganter dan ooit ons toeschreeuwen wij regenten gebruiken uw centen voor onze uit de hand gelopen hobby’s.

Het is keer op keer hetzelfde liedje dat men roept dat zorg duurder wordt, we vergrijzen, dat we te duur zijn, teveel welvaart hebben, dat alles stijgt gelijk het bekende zelfrijzende bakmeel de pan uit en dat dus U en Ik de rekening moeten betalen en dan ook graag die van Griekenland, Italie, Spanje en Portugal en alle anderen die eerder dan u en ik mogen stoppen met werken.

Waar blijven dan die triljoenen die schijnbaar verdwijnen in bodemloze putten, onze aardgasbaten zijn als sneeuw voor de eveneens bekende zon verdampt/verdwenen, de belastingdruk neemt alleen maar toe, pensioenen staan op de tocht terwijl de pensioenfondsen meer geld hebben dan ooit tevoren en u en ik horen Pechtold, Sap, Roemer, Rutte en al die anderen nimmer over de echte geldverslinders.

Logisch, als u eens ging beseffen dat hun partijen de zetels bezetten van de ettelijke organisaties, waar ze in de bestuurslagen aanschuiven en riante salarissen en premies toucheren en incasseren, waar meer toezicht op het toezicht van de toezichthouders een bijna volkssport voor oud politici is geworden en alsof dat nog niet genoeg is, huurt men “deskundigheid” in bij adviseurs, die JAWEL opnieuw de bekende oud politici en hun aanverwanten een meer dan riante boterham bezorgen.

In de loop der jaren zijn de departementen en provinciale en lokale bestuursorganen tot mastodonten uitgegroeid en omwille van de beheersbaarheid (lees nog meer geld rondpompen) werden er toezichthouders in het leven geroepen.

In totaal kent Nederland 24 toezichthoudende instanties, naast natuurlijk de gemeenten, provincies, waterschappen, douane, politie, marechaussee, brandweer, belastingdienst en de kustwacht. [1]

Dit is slechts het topje van de ijsberg, want buiten voorgaande organisaties kennen we nog zo’n 3000 organisaties met zo’n kleine 150.000 werknemers (om over de toeleveranciers, onderhoudsbedrijven enz. maar te zwijgen) in het volgende  ZBO register vindt u een verbijsterend overzicht. [2]

Zouden we hierbij eens voor de grap ook de lijst van het RWT register erbij betrekken[3], dan begint het al aardig te duizelen, want al die organisaties en clubjes worden dus direct of indirect betaald uit uw en mijn belastingcenten en dan komen daar nog bij de volgende organisaties.

Ik zal niet compleet kunnen zijn, maar het geeft een aardig inkijkje, Rijkswaterstaat, Kamers van Koophandel en de sociale fondsen, Het Centraal Bureau voor de Statistiek, het KNMI, de waterschappen, de energiebedrijven, de kabelbedrijven en onze publieke omroep, de vakbonden en werkgeversclubs - Sociaal Economische Raad(SER),Het CBR, Buma/Stemra ach zoekt u er zelf nog maar een paar uit .

Ondertussen halen we er ook meteen maar die andere NGO’s erbij, u weet wel de doe goed doelen, die allemaal ergens met Ontwikkelingswerk bezig zijn, maar ook de dames en heren van al die organisaties die de jeugd begeleiden, van rugzakjes voorzien of ergens in de zorg controleren, begeleiden, uitzenden, of detacheren.

Hele lagen van managers bevolken ons land en allemaal eten ze direct of indirect uit de ruif die u en ik mogen vullen, daarom heffen ze op zo ongeveer alles wel een toeslag, verpakkingstoeslag, of op apparaten een verwijderingsbijdrage, de heilige koe is bekend en gekend als groot leverancier en ondertussen onderhouden we ook nog eens een deel van Europa en niet te vergeten de onnoemelijke rijstebrij van ook daar aanwezige commissies, controleurs, ambtenaren en regelateurs.

De piramide is onbetaalbaar geworden, maar erin snijden is geen optie, want stel je voor dat de politieke regentenkliek zouden moeten gaan inleveren, ze zijn te druk met banken redden, hun banen veilig te stellen, dus mag de gewone burger de rekening betalen en diezelfde burger is totaal afhankelijk gemaakt aan de subsidie cultuur, want voor alles is wel ergens een bijdrage.

Wij zijn ook allemaal aan het staatsinfuus gelegd, zo krijgen we zogenaamd dingen gratis, maar we vergeten dat NIETS gratis is, het zijn sigaren uit eigen doos, vul gerust uw formulieren in, haal die subsidie voor dat mooie dakkapel, die groene energie voor zonnepanelen, of zuinige auto maar op, want de roofridders geven ons de kliekjes die overbleven nadat zij en hun kameraden en familieleden royaal uit de ruif hebben gesnoept.

Trek de buikriem aan, snij in uw uitgaven, wees zuinig en spaarzaam, scheid het afval, ruim zelf maar het zwerfvuil op, doe vooral geen aangifte van een misstand want daar is het systeem niet op berekend, de agenten zijn drukker met het invullen van hun dagrapporten en bedenk die camera’s die overal hangen zijn er voor uw veiligheid zegt men, maar ze zijn ook ideaal om uw gedrag vast te leggen en dan noemen we dit systeem van heffen, inpikken, graaien en snaaien nog steeds zonder blikken of blozen een democratisch systeem.



[1] Agentschap Telecom (AT) -Algemene Inspectiedienst (AID) -Arbeidsinspectie (AI)Autoriteit Financiële Markten (AFM) -College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) -Consumentenautoriteit (Ca) -De Nederlandse Bank (DNB) -ErfgoedinspectieInspecteur-generaal der Krijgsmacht (IGK) -Inspectie van het onderwijs (IvhO) -Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGz) -Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) -Inspectie Werk en Inkomen (IWI) -Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW)
-Inspectie Jeugdzorg (IJZ) -Inspectie voor de Sanctietoepassing (ISt) -Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), waaronder de Energiekamer en de Vervoerkamer -Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) -Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) -Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) -RDW, Rijksdienst voor het Wegverkeer -Staatstoezicht op de Mijnen (SodM)
-VROM Inspectie (VI) -Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)


[2]  Het ZBO-register bevat informatie over alle zelfstandige bestuursorganen in Nederland. Een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) is een bestuursorgaan op het niveau van de centrale overheid dat niet hiërarchisch ondergeschikt is aan een minister.

[3] Rechtspersonen met een wettelijke taak zijn instellingen op afstand van het Rijk. Naast rechtspersonen met een wettelijke taak (rwt’s) zijn er andere instellingen op afstand van het Rijk, bijvoorbeeld de zelfstandige bestuursorganen (zbo’s). De categorieën zbo's en rwt’s komen grotendeels overeen, maar er zijn ook belangrijke verschillen.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar